Festspillutstillingen 2015 // Oceanic Feelings

AES + F, Kjell Varvin, Trygve Luktvasslimo og Martin Gustavsson

20.JUNI - 27.JUNI 2015

// UTSTILLINGEN ER STØTTET AV NORSK KULTURRÅD

// UTSTILLINGEN FORTSETTER I GALLERIET T.O.M. 01.AUGUST 2015

Festspillutstillingen 2015 "Oceanic Feelings" kan ses som den siste i en triologi om menneskets egenart.

Tittelen viser til visjoner om uendelighet, samtidig som søkelyset settes på kunstens symbolske kapasitet til å fremstille vår sivilisasjon i vekst og forfall. Festspillutstillingen 2015 inneholder verk av kunstnerkollektivet AES + F fra Russland, Martin Gustavsson fra Sverige og Trygve Luktvasslimo og Kjell Varvin fra Norge. Utstillingen er kuratert av Joakim Borda som også har vært ansvarlig for "Pioneer Voices" i 2013 og "Paradise Reclaimed" i 2014.

Joakim Borda lover flere premierer under årets Festspillutstilling. Kjell Varvin setter opp en helt ny installasjon i anledning Festspillene i Nord-Norge. Spennende er det også at nordlandskunstneren Trygve Luktvasslimo har fått støtte fra Kulturrådet til å utvikle et helt nytt verk til utstillingen. Svenske Martin Gustavsson på sin side, får anledning til å leke med arkitekturen i Galleri NordNorge gjennom sine abstrakte og figurative malerier. Utstillingen er også en Norgespremiere for den russiske kunstnergruppen AES+F.

AES + F
AES + F er et russisk kunstnerkollektiv bestående av Tatiana Aramazova (f. 1955), Lev Evzovich (f. 1958), Evgeny Svyatsky (f. 1957) og Vladimir Fridkes (f. 1956) som i hovedsak arbeider med video og fotografi. De er kjent for en ekstremt polert estetikk og regnes som Russlands mest fremgangsrike, internasjonale kunstnere etter Sovjetunionens fall (1991). De har blant annet stilt ut i Veneziabiennalen, Tate Britain i London, Moderna museet i Stockholm, Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid, Centre George Pompidou i Paris, MACRO i Roma, og Moscow Museum of Modern Art.

Martin Gustavsson
Gustavsson (f. 1964) er svensk, men de siste tiårene har han vært bosatt i London. Han har viet hele sin kunstneriske karriere til å undersøke maleriets vilkår og dets historie. Han underviser ved kunstakademiet i Umeå og har den senere tiden stilt ut blant annet i Gøteborgs kunstmuseum, Museum of Modern Art i London, Oslo kunstforening, Maria Stenfors Gallery i London og Galerie Crone i Berlin.

Trygve Luktvasslimo
Luktvasslimo (f. 1978) kommer opprinnelig fra Vefsn i Nordland. Han tilhører en yngre generasjon nordnorske kunstnere som etter lengre opphold i utlandet, har kommet tilbake for å bidra til den kulturelle utviklingen av hjembygda. Han arbeider innenfor flere disipliner, men ofte med performance og video. Han har markert seg sterkt med utstillinger og prosjekter i Nord-Norge, blant annet med utstilling under åpningen av det nye kulturkvartalet Stormen i Bodø.

Kjell Varvin
Varvin (f. 1936) har røtter i Narvik. Han arbeider med skulptur og maleri i installasjonsform. Varvin studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), etterfulgt av ett lengre studieopphold i Barcelona og Paris. Varvin debuterte 1964 i Spania og hadde de påfølgende årene mange utstillinger over hele Europa. Han regnes som en av de fremste forgjengerne til norsk konseptkunst, tidlig assosiert med internasjonale kunstretninger som oppstod på 1960-tallet; Arte Povera i Italia og minimalisme i USA. Til Festspillutstillingen 2015 lager han eksklusivt en stor stedsspesifikk skulpturinstallasjon som består av verk fra hele hans produksjon.

Les mer her