SCOTT THOE

16.SEPTEMBER - 14.OKTOBER 2017

Scott Thoe har bodd og jobbet som kunstner i over 40 år i Nord-Norge. Etter kunstakademiet ble hans første separatutstilling holdt i Harstad september 1977.

Scott Thoe er norsk-amerikaner, født i Minnesota. Han er utdannet i litteraur ved universitetene i Washington og Harvard (M.A., Ph.D.) før han fullførte sin kunstutdannelse ved kunsthøyskolen i Kiel i Tyskland og kunstakademiet i Krakow i Polen. Han er representert ved nasjonalgalleriene i Wasrzawa og Gdansk. I Norge er han mest kjent for sine offentlige utsmykninger på bygninger. Han har bodd og jobbet de siste år i Lofoten, hvor han er opptatt av livet og naturen i øysamfunnet.

I 1998 inviterte han Mikhail og Raisa Gorbatsjov på Norgesbesøk og deres reise startet i Harstad.

// FORORD ved Sigurd Stenersen

For 40 år siden stod billedskaperen Scott Thoe fram med sin debututstilling i Norge. Det skjedde i Harstad Kunstforening. Så gikk det slag i slag, og han ble raskt en særpreget kunstner kjent for sin skapende mangfoldighet. Amerikaneren ST hadde norske røtter, født i Minneapolis i 1947 og med både litteratur og kunst som utdanning på to kontinenter (M.A. ved Harvard, Ph. D. ved Univ. Of Washington, 2 år på Kunsthochschule Kiel og 4 år ved Kunstakademiet i Krakow).

I dag har han bak seg en rekke offentlige oppdrag, bl a for Statens Utsmykkingsfond, Norsk Kulturråd, og den russiske staten osv, og bildene hans er innkjøpt av gallerier i USA og Europa representert i nasjonale samlinger som Nasjonalgalleriene i Warsawa, Gdansk, og Russlands Samtidsmuseer i Syktyvkar og Koryazhma. Et av hans scoops var at NASA tok med et av hans malerier på romfergen «Atlantis» sitt siste romfartsoppdrag. (Bildet ble overlevert ved et arrangement i Harstad).

70-åringen Scotts kunstneriske profil er forbløffende. Han er figurativt forankret med en
ekspressiv kvalitet som fenger iakttakerens fantasi, og som fører blikket ut over motivets konkrete rammer. I løpet av de siste 40 årene vandret han fra en nær sagt sentral-europeisk fargeholdning og en teknikk som ga assosiasjoner til pointilisme, til en koloristisk, egenartet fargeøkonomi dypt forankret i landsdelens palett. Den nordnorske naturdramatikkens spenninger ligger som en understrøm i arbeidene hans. Bildene er blitt stadig «enklere», men gir samtidig et stadig mer fortettet uttrykk.

Vi møter samspill og motsetninger som tvinger til ettertanke: Mørke - lys, Liv - stillstand, Trusler -- ro, Styrke - maktesløshet, Teknologi - natur, Det hverdagslige - det unike øyeblikk. Alt dette beskriver litt av Scott Thoes egenart.

Men hans skapende virksomhet går langt utover staffeliets rammer. Thoes internasjoale ry er bygd på hans mangfoldige utendørs prosjekter, fra eksteriørutforming av tidligere aldershjem, skoler, gamle fabrikkanlegg og skipsverft til ruvende monumenter. Berømt ble han da han i 1993 lanserte en bro av 40 000 sammensveiste tanks mellom Tyskland og Polen. Modellen ble presentert både i Bundestag og i Dumaen, applaudert av både den tyske kansler Schmidt og Gorbatsjov. (Prosjektet ville ha vært den mest kostnadseffektive måte å destruere det antall panservogner som nedrustningsavtalene krevde. Men den kalde krigen isnet til igjen.)

Scott Thoe er på mange måter et rennesansemenneske, han kaster seg inn i virkeligheten og åpner for utsyn. På et vis søker han å gå til kildene og avdekke bruer, sammenhenger - intet mindre. Dessuten, han har noe av den dristighet som preget rennesansesamfunnets opprør mot stereotypienes kvelertak. Kall det gjerne for drømmen om frihet.
- Sigurd Stenersen


Les mer her